Protegir el patrimoni és responsabilitat de tots

Durant les darrers setmanes s’ha fet pública la denúncia que ha rebut un veí de Sant Vicenç de Castellet per haver fet petites actuacions d’endreça i neteja de l’antic conjunt patrimonial de Sant Jaume de Vallhonesta per evitar la seva degradació. Des de l’Ajuntament hem rebut la notícia amb sorpresa i preocupació perquè en cap cas ningú del poble havia imaginat que la tasca admirable que feia en Josep Maria estigués mal feta. Que la gent i les entitats del poble vetllin pels símbols del municipi és una situació que s’ha donat moltes altres vegades i que ens omple d’orgull. Fa una pila d’anys, per exemple, el Centre Excursionista va fer una impagable tasca de manteniment i conservació a Sant Pere de Vallhonesta.

 

La degradació progressiva de Sant Jaume de Vallhonesta s’arrossega des de mitjan segle passat. El fet que la propietat del conjunt sigui privada ha dificultat històricament l’actuació per part de l’administració. Qualsevol acció subsidiària de rehabilitació té un cost molt elevat i ha de superar una pila de tràmits burocràtics complexos. En aquest sentit, la declaració de l’espai com a bé cultural d’interès local pretenia evitar-ne la degradació i empènyer la propietat privada a prendre mesures. Una pressió que també vam intentar en el seu moment amb la catalogació idèntica per a la Torre d’en Bernat, l’edifici modernista situat al bell mig del municipi que presenta un deteriorament preocupant.

 

Des de l’Ajuntament defensem i defensarem que es vetlli i es tingui cura del nostre patrimoni col·lectiu, que és bonic i carregat de simbologia. És per això que des de l’equip de Govern impulsem la rehabilitació de Castellet, un projecte complex i minuciós que supera etapes a poc a poc i que recull el Pla d’Actuació Municipal d’aquest mandat. Pensem que protegir el patrimoni és una responsabilitat col·lectiva de tots. Ajuntament, propietaris privats i ciutadania hi tenim molt a dir i accions com la del Josep Maria haurien de ser exemple de bones pràctiques d’esforç, de generositat i de dedicació i no pas motiu de sancions.

 

Estem convençuts que la situació es reconduirà i entre totes i tots sumarem esforços per ajudar a trobar una solució perquè Sant Jaume de Vallhonesta llueixi amb dignitat.

Imatge de Sant Jaume de Vallhonesta (regio7.cat)

About Joan Torres Pérez

Alcalde de Sant Vicenç de Castellet

27. febrer 2018 by Joan Torres Pérez
Categories: General | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.